2014. június 18., szerda

Reszelt tökös-mákos

Majdnem, mint az eredeti tökös-mákos pite. Csak éppen glutén-, cukor-és tejmentesen, alacsony szénhidrát tartalommal. Szívből ajánlom mákimádóknak :)) És nem olyan bonyolult, mint a hosszas leírásból tűnik.

Tökös-mákos reszelt pite

Hozzávalók:
Tésztához
5 dkg kókuszzsír
5 dkg langyos víz
2 dkg DW 1:4 cukorpótló
1 tojás
csipet só
1 kk szódabikarbóna
4 dkg zsírtalanított mandulaliszt
4 dkg zsírtalanított kókuszliszt
2 dkg nyílgyökérliszt

Töltelékhez
30 dkg víztök/főzőtök (ez már a tisztított mennyiség)
20 dkg darált mák
kb. 2 púpozott ek cukorpótló a fentiből
10 dkg víz (illetve látjuk, amennyit igényel a töltelék, hogy ne legyen túl száraz)
1 tk vanília aroma
1 nagy citrom leve
citromhéj ízlés szerint
2 ek Cocomas krém
10 dkg víz
1 kk narancsaroma

psyllium

A tésztát a nálam már gyakran olvasott módon elkészítjük, vagyis a puha kókuszzsírt előbb a langyos vízzel, a tojással és az édesítővel habosra keverjük, majd hozzágyúrjuk a liszteket és hűtőbe tesszük, sőt a legjobb, ha legalább fél órára a fagyasztóba.

Addig a töltelékhez a tököt nagylyukú sajtreszelőn lereszeljük, kevés sóval meghintve állni hagyjuk kb. 10 percet, majd hozzáadjuk a darált mákot, összekeverjük és a többi alkotóval ízesítve pár percig pároljuk/puhítjuk. Kihűtjük.

A kemény tészta kb. 2/3-át egy közepes méretű tepsibe nyomkodjuk (ha nem szilikon, előzőleg lehelletnyi zsiradékkal megkenjük a formát), perem nélkül. Megszórjuk kevés psylliummal, helyettesítendő a prézlit, majd egyenletesen eloszlatjuk rajta a mákos-tökös masszát. A maradék tésztát, ahogy a reszelt túrósét szoktuk, ráreszeljük.

180 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt megsütjük.

Az ételeimhez a hozzávalókat Szafinál tudod egy helyről, jó áron beszerezni: http://www.dietas-etelek-webshop.hu 


Fázisfotók:







Nincsenek megjegyzések: